- 1 l vody
- 30 g nakrájeného čerstvého kopru bez stonků
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 250 ml sojové smetany
- 3 lžíce octa
- lžíce cukru krupice
- sůl
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme mouku a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, důkladně promícháme metličkou, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 20 minut. Občas promícháme.
Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku, pečlivě promícháme a asi dvě minuty mícháme metličkou (zasmaží se tak světlá jíška). K jíšce přilijeme asi deci vody a rychle promícháme, aby vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vody a postup opakujeme dokud nedolijeme všechnu vodu. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme 20 minut provařit.
Přilijeme smetanu, přidáme cukr a ocet a promícháme. Znovu přivedeme k varu, přidáme jemně nakrájený kopr, promícháme a vaříme na středním ohni 3 minuty. Stáhneme z ohně a před podáváním necháme 5 minut odpočinout.