Koprová omáčka

  • 1 l vody
  • 30 g nakrájeného čerstvého kopru bez stonků
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml sojové smetany
  • 3 lžíce octa
  • lžíce cukru krupice
  • sůl

V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme mouku a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, důkladně promícháme metličkou, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 20 minut. Občas promícháme.

Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku, pečlivě promícháme a asi dvě minuty mícháme metličkou (zasmaží se tak světlá jíška). K jíšce přilijeme asi deci vody a rychle promícháme, aby vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vody a postup opakujeme dokud nedolijeme všechnu vodu. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme 20 minut provařit.

Přilijeme smetanu, přidáme cukr a ocet a promícháme. Znovu přivedeme k varu, přidáme jemně nakrájený kopr, promícháme a vaříme na středním ohni 3 minuty. Stáhneme z ohně a před podáváním necháme 5 minut odpočinout.