Brambory zapečené s bilým zelím

  • 1 kg brambor
  • 350 bílého zelí
  • 2 ks cibule
  • 250 ml sojové smetany
  • 6 lžic másla
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks vajec
  • rostlinný olej
  • kopr
  • sůl
  • mletý pepř

Na pánvi rozehřeji 5 lžic másla, přídám nakrájenou cibuli a nechám ji zesklovatět. Přidám zelí, nakrájený česnek a 10 minut dusím.

Brambory oloupu a nakrájím na tenká kolečka.

Do pekáčku dám slabou vrstvu oleje a na to tenkou vrstvu brambor. Na brambory rozložím část dušeného zelí, pak opět brambory, zelí a nakonec brambory. Vše v tenkých vrstvách.

Brambory vždy jemně osolím, opepřím a posypu nakrájeným koprem.

Zaliji smetanou rozšlehanou s vejci.

Peču přibližně 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Před servírováním nechám 5 minut vychladnout.