Rajská omáčka

  • 1,2 l vody
  • 250 g oloupané cibule
  • 230 g rajského protlaku
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 7 lžic hladké mouky
  • 20 g studeného másla
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

Cibuli nakrájím najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřeji olej a orestuji na něm cibuli dozlatova. Přidám máslo a rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restuji.

Přidám mouku a za stálého míchání ji půl minuty restuji. Zaliji vodou a promíchám. Vodu přidávám postupně, aby se nevytvořily hrudky. Přidám špetku soli a koření. Přivedu k varu, stáhnu oheň na třetinu a vařím za občasného míchání 20 minut.

Omáčku dochutím cukrem a octem.

Omáčku přecedím přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.

Podávám s uzeným tofu a houskovým knedlíkem.