- 1,2 l vody
- 250 g oloupané cibule
- 230 g rajského protlaku
- 4 lžíce cukru krupice
- 7 lžic hladké mouky
- 20 g studeného másla
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce oleje
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
Cibuli nakrájím najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřeji olej a orestuji na něm cibuli dozlatova. Přidám máslo a rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restuji.
Přidám mouku a za stálého míchání ji půl minuty restuji. Zaliji vodou a promíchám. Vodu přidávám postupně, aby se nevytvořily hrudky. Přidám špetku soli a koření. Přivedu k varu, stáhnu oheň na třetinu a vařím za občasného míchání 20 minut.
Omáčku dochutím cukrem a octem.
Omáčku přecedím přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
Podávám s uzeným tofu a houskovým knedlíkem.